Rīgas Politehnikuma / Rīgas Politehniskā institūta studenti un absolventi – Latvijas Republikas pasludināšanas akta dalībnieki (Inženierzinātņu un augstskolu vēsture, 2018)
2018. gadā atzīmē Latvijas Republikas (LR) dibināšanas simtgadi. Pirms simts gadiem, 1918. gada 18. novembrī, Latvijas valsts dibināšanas aktā piedalījās 38 Latvijas Tautas padomes (turpmāk – Tautas padome) locekļi. Neviens no viņiem nepieredzēja Latvijas Republikas atjaunošanu, un vairumam no viņiem mūžs aprāvās pirms Otrā pasaules kara beigām. Latvijas Republikas dibināšanas akta dalībnieku vidū bija septiņi Rīgas Politehnikuma (RP) / Rīgas Politehniskā institūta (RPI) absolventi un viens augstskolas diplomu neieguvis students. No septiņiem absolventiem četri 1941. gadā piedzīvoja represijas un tika aizvesti uz Sibīriju, divi pēc Otrā pasaules kara devās trimdā, viens bija miris spēka gados 1924. gadā. Daļa no Latvijas Republikas proklamēšanas akta dalībniekiem atstājuši rakstītas liecības par valsts tapšanas pirmsākumiem. Visi Tautas padomes locekļi bija cienījami Latvijas pavalstnieki, daļa no viņiem par nopelniem Tēvijas labā apbalvoti ar Triju Zvaigžņu ordeni.