Fabrikas «Provodņik» darbība Rīgā un tās darbinieki – Rīgas Politehnikuma / Rīgas Politehniskā institūta absolventi (Inženierzinātņu un augstskolu vēsture, 2018)
Rakstā dots pārskats par 1888. gada jūnijā Rīgā, Sarkandaugavā, nodibinātā krievu un franču kopuzņēmuma – gumijas, gutaperčas un telegrāfa piederumu fabriku sabiedrības «Provodņik» darbību. Pirms Pirmā pasaules kara «Provodņik» kļuva par vienu no četrām lielākajām gumijas fabrikām pasaulē. 1915. gadā fabriku evakuēja uz Maskavu, 1918. gadā uzņēmumu nacionalizēja. 1921. gadā akcionāri nolēma fabrikas bijušajās telpās atjaunot «Provodņik» darbību, bet situācija bija mainījusies. Tā vairākus gadus darbojās kā kokapstrādes rūpnīca (1925–1935), bet nekad nesasniedza tādu uzplaukumu kā 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā. 20. gadsimta 30. gadu beigās likvidēta. Nozīmīgu ieguldījumu «Provodņik» darbā un attīstībā devuši Rīgas Politehnikuma (RP) un Rīgas Politehniskā institūta (RPI) absolventi, kuri apzināti, veicot dokumentos balstītu pētījumu.