Rīgas Tehniskās universitātes Vēstures muzejs 50 darbības gados (1967–2017) (Inženierzinātņu un augstskolu vēsture, 2018)
Raksts veltīts Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Vēstures muzeja darbības 50 gadiem – no tā dibināšanas 1967. gadā līdz 2017. gada rudenim. Sākumā muzejs bija iecerēts kā vēstures istaba, bet, jau atklājot pirmo ekspozīciju 1969. gadā, to nodēvēja par muzeju. Muzejs sākumā izvietojās toreizējā Rīgas Politehniskā institūta (RPI) telpās Kaļķu (Ļeņina) ielā 1a, 10. stāvā, bet pagājušā gadsimta 90. gados tika pārcelts uz Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes (MLĶF) telpām, Āzenes ielā 14/24 (tagad – Paula Valdena ielā 3/7). 2016. gadā muzejs mājvietu rada Kronvalda bulvārī 1, kur tam tiek iekārtota atjaunota, mūsdienīga ekspozīcija, kā arī krājuma un darbinieku telpas. No 2017. gada RTU Vēstures muzejs ir iekļauts RTU Inženierzinātņu vēstures izpētes centrā. Rakstā ieskicēti arī mūsdienīga muzeja uzdevumi, ko savā darbībā cenšas īstenot RTU Vēstures muzejs.The History Museum of Riga Technical University during 50 Years of Activity (1967–2017)The article presents the activities of the History Museum of Riga Technical University (RTU) from its foundation in 1967 until the autumn of 2017. Right from the start, it was intended to have a room for the exposition on history, but already after the inauguration of the first exposition, it was given the name of the museum. The first premises of the museum were at 1a Kaļķu Street (in those days - Lenin Street) on the 10th floor of the then Riga Polytechnic Institute. In the 90s of the 20th century, the museum moved to the premises of the Faculty of Materials Science and Applied Chemistry at 14/24 Āzenes Street. In 2016, the Museum moved to its present home at 1 Kronvalda Blvd., where a modernized exposition will be set up. There will be space for the collections and for offices. From 2017, the RTU History Museum is part of the RTU Research Centre for Engineering History. The article presents the tasks of a modern museum, which RTU personnel of the RTU History Museum are aiming to implement.Keywords: RTU History Museum, RTU Research Centre for Engineering History.50 лет деятельности Музея истории Рижского технического университета (1967–2017)Статья посвящена деятельности Музея истории Рижского технического университета (РТУ) в течение 50-ти лет – с момента основания в 1967 году до осени 2017 года. Сначала музей был задуман как комната истории, но уже после открытия первой экспозиции в 1969 году он был назван музеем. Вначале музей был размещен на 10-м этаже по адресу: улицу Калькю (в то время – Ленина) 1а, в Рижском политехническом институте. В 90-е годы ХХ века музей был переведен в помещения Факультета материаловедения и прикладной химии на улице Азенес 14/24, а в 2016 году – в помещения на бульваре Кронвальда 1, где сотрудники организуют обновленную современную экспозицию, там также находятся помещения для фондов музея и сотрудников. С 2017 года Музей истории РТУ включен в Центр по исследованию истории инженерно-технических наук РТУ. В статье изло- жены задачи современного музея, которые пытается реализовать Музей истории РТУ.Ключевые слова: Музей истории РТУ, Центр по исследованию истории инженерно-технических наук РТУ.