Pēteris Elksnītis (1879–1963) – viens no piensaimniecības izveidotājiem Latvijā (Inženierzinātņu un augstskolu vēsture, 2024)
Starpkaru periodā svarīga tautsaimniecības nozare Latvijā bija piensaimniecība, kurā strādāja gan augstskolu absolventi – inženieri, gan cilvēki bez augstākās izglītības. Viens no viņiem – Pēteris Elksnītis (1879–1963), kurš jaunībā izmācījās kalēja amatu, pašmācībā apguva tehniķa amatu (1910) un strādāja Rīgas Lauksaimniecības centrālbiedrības sabiedrībā «Konsums», piedalījās pienotavu ierīkošanā, strādāja Latvijas Republikas Zemkopības ministrijas Lauksaimniecības departamentā, atbildot par lauksaimniecības tehniku, Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības Tehniskajā nodaļā par vadītāju, piedaloties pienotavu būvē un mehanizācijā, piena pārstrādes punktu iekārtošanā. P. Elksnītis starpkaru periodā ne tikai izstrādāja pienotavu un krejotavu projektus un rūpējās arī par to aprīkojumu, bet ieguva arī vairākus patentus par saviem izgudrojumiem piena pārstrādes tehnikai, kartupeļu novākšanai, veļas mazgāšanai. Dažus ar piensaimniecību saistītus patentus nopirka un realizēja uzņēmēji Dānijā. Pēc nelaimes gadījuma (1932) P. Elksnītis no algota darba atvaļinājās un atgriezās savās mājās Praulienā. 1932. gadā P. Elksnītis apbalvots ar Latvijas valsts augstāko apbalvojumu – Triju zvaigžņu ordeni.