Lidija Ose (Osis) – tipveida dzīvojamo ēku arhitekte, mēbeļu dizainere (Inženierzinātņu un augstskolu vēsture, 2024)
Rakstā pirmo reizi apkopota informācija par padomju laika tipveida dzīvojamo ēku arhitekti un iebūvēto mēbeļu dizaineri, Latvijas Valsts universitātes Arhitektūras fakultātes absolventi (1952) Lidiju Osi (1922–1985). Tajā atspoguļotas arhitektes dzīves un izglītības gaitas, kā arī radošais devums laikā, kad no 20. gadsimta 50. gadu vidus līdz 70. gadu beigām tapa masveida dzīvojamo rajonu apbūve un projektētas jaunas tipveida daudzstāvu dzīvojamās ēkas. Arhitekte devusi ieguldījumu M2., M3., 1-430., 1-316., 1-318., 103., 104., 119. un 467. sērijas ēku projektēšanā, attīstībā un celtniecībā. L. Ose projektējusi arī iebūvētās virtuves, vannasistabas, gaiteņa mēbeles, ēku ieejas mezglus, interjera un arhitektoniskos elementus (logus, balkonus, durvis un to tehniskās un konstruktīvās detaļas). Viņas darbu klāstā ir arī kultūras nami, klubi, kinozāles un studentu kopmītne. L. Ose piedalījusies vairākos arhitektūras projektu konkursos, tostarp sporta bāzei Lucavsalā. Kopā ar arhitekti Martu Staņu (1913–1972), Imantu Jākobsonu (1934–1993) un Haroldu Kanderu (1927– 2004) piedalījusies Dailes teātra jaunās ēkas Brīvības (tolaik – Ļeņina) ielā 75 projektēšanā.