Latvijas Zinātņu akadēmijas Goda doktora Voldemāra Dāles (1922–2008) zinātniskā darbība un ieguldījums enerģētikas attīstībā (Inženierzinātņu un augstskolu vēsture, 2023)
Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Goda doktors (Dr. h. c.), ilggadējs Fizikālās enerģētikas institūta vadošais pētnieks profesors Voldemārs Dāle (1922–2008) visu darba mūžu veltījis zinātnei. Nozīmīgākā V. Dāles pētījumu joma bija matemātisko metožu un datortehnikas izmantošana elektroenerģētikas attīstības dinamiskā optimizācijā. Galvenie zinātniskā darba virzieni: energosistēmu attīstības plānošanas un prognozēšanas metodes; Latvijas un Baltijas energosistēmu attīstības problēmu izpēte; energosistēmu matemātiskās modelēšanas metodes, ievērojot apkārtējas vides faktorus. 1964. gadā iznāca monogrāfija par pētniecības rezultātiem elektrisko tīklu attīstības optimizācijā. Par šo darbu trīs zinātnieku grupai, tostarp V. Dālem, 1965. gadā piešķirta Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas (LPSR) Valsts prēmija.Honorary Doctor (Dr. h. c.) of the Latvian Academy of Sciences (LAS), long-time leading researcher of the Institute of Physical Energetics, Professor Voldemārs Dāle (1922–2008) devoted his entire working life to science. The most important field of V. Dāle’s research was the use of mathematical methods and computer technology in the dynamic optimization of power engineering development. The main areas of his scientific work include planning and forecasting methods of power system development; research on development problems of the Latvian and Baltic energy systems; methods of mathematical modelling of power systems considering the environmental factors. A monograph on research results in the optimization of electrical network development published in 1964 written by a group of three scientists, including V. Dāle, received the State Prize of the Latvian Soviet Socialist Republic (LSSR), which was awarded in 1965.