Pirmie inženieri un arhitekti, kas dzimuši pašreizējās Ziemeļmaķedonijas teritorijā (Inženierzinātņu un augstskolu vēsture, 2023)
Rakstā sniegts ieskats par pirmajiem inženieriem un arhitektiem tagadējās Ziemeļmaķedonijas teritorijā, kuri absolvējuši augstskolu pirms valsts izveidošanas 1944. gada 2. augustā, kā arī pirms pirmās Tehniskās fakultātes dibināšanas Skopjē 1949. gadā. Lielākā daļa apzināto inženieru un arhitektu ir vīrieši, kuri starpkaru periodā absolvējuši 1846. gadā dibināto Belgradas Universitātes (Serbija) Tehnisko fakultāti. Sievietes inženierzinātnēs un arhitektūrā ienāca pagājušā gadsimta 30. gados. Daži no pirmajiem absolventiem savu profesionālo karjeru turpināja citviet. Noskaidroti trīs Rīgas Politehniskā institūta (RPI; Latvija) absolventi, kuriem Belgradas Universitātes Tehniskā fakultāte ir atzinusi iegūto grādu, kā arī viena serbiete, inženiere un arhitekte, kura apskatāmajā periodā neilgu laiku dzīvoja Rīgā. Pētījums atklāj līdz šim maz zināmus Ziemeļmaķedonijas inženierzinātņu un arhitektūras vēstures aspektus.This article presents the initial results of the ongoing research into the early engineers and architects born in the past on the territory of present North Macedonia, who graduated before the establishment of the country on 2 August 1944, prior to the founding of the first Technical Faculty in Skopje in 1949. The majority of the identified engineers and architects were men who graduated within the interwar period from the Technical Faculty at the University of Belgrade (Serbia), founded in 1846. Women started entering engineering and architecture in the 1930s. Some of the early graduates pursued their professional careers elsewhere. Three graduates of Riga Polytechnic Institute (Latvia) were identified, who had their degrees recognized by the Technical Faculty in Belgrade, as well as one Serbian woman, an engineer, and an architect who briefly lived in Riga within the researched period. This study contributes to the history of engineering and architecture in North Macedonia.