Starpdisciplinārās akadēmiskās jomas digitālās humanitārās zinātnes aizsākumi Latvijā (Inženierzinātņu un augstskolu vēsture, 2022)
Galvenā informācijas multimedialitātes tendence un eksponenciālais datu apjoma pieaugums ir veicinājis būtiskas izmaiņas akadēmiskajā paradigmā, atbalstot pāreju uz starpdisciplināriem pētījumiem, kas ir ietekmējis jaunās digitālo humanitāro zinātņu (DHZ) jomas attīstību. Raksta mērķis ir sniegt ieskatu par dažādām DHZ sabiedrības īstenotajām aktivitātēm Latvijā, kas veicinājušas nozares attīstību un stimulējušas ar digitālo pētniecību saistītu kursu iekļaušanu Latvijas augstākās izglītības studiju programmās, atspoguļojot RTU maģistra studiju programmas «Digitālās humanitārās zinātnes» izveidi un īstenošanu plašākā Latvijas, Eiropas un visas pasaules kontekstā.A mainstream tendency for multimediality of information and exponential growth of data have promoted major changes in the academic paradigm, supporting the transition towards interdisciplinary research-based studies, which has affected the development of the emerging field of Digital Humanities (DH). The paper aims at providing insights into the different activities implemented by the DH community in Latvia, which have contributed to the advancement of the field and stimulated the inclusion of digital research-related courses in the Latvian higher education curricula, reflecting on the establishment and implementation of the Master study programme in Digital Humanities at RTU considering it in its wider Latvian, pan-European, and global context.