(untitled) (Inženierzinātņu un augstskolu vēsture, 2018)
1862. gadā dibinātajā Rīgas Politehniskajā skolā (Rīgas Politehnikumā) sievietes nevarēja studēt, arī mācībspēki ilgus gadus bija tikai vīrieši, jo kopš viduslaikiem tāda bija universitāšu tradīcija. 1896. gadā augstskolu reorganizēja par Rīgas Politehnisko institūtu (RPI), un 1898. gadā darbā tika pieņemta pirmā darbiniece sieviete Helēna Valdmane. Viņa strādāja kancelejā, un 20. gadsimta sākumā viņai pievienojās vēl citas sievietes. RPI bibliotēkā pirmā sieviete Marija Paukule sāka strādāt 1913. gadā, bet mācībspēku sastāvā pirmā sieviete Olga Ļebedeva parādījās 1915./1916. m. g., kad augstskola darbojās evakuācijā Maskavā. Tā bija asistente Olga Ļebedeva. Pirmās studentes RPI tika uzņemtas 1917. gada 1. septembrī. Daļa no pirmajām RPI studentēm absolvēja citas augstskolas, tostarp Latvijas Universitāti.Female Staff at the Riga Polytechnic Institute in the Beginning of the 20th CenturyRiga Polytechnic School, founded in 1862, did not enrol female students. There were only men in the academic staff. In 1896, Riga Polytechnic School was reorganized into Riga Polytechnic Institute. Two years later, Helēna Valdmane was the first woman to have a job with the Institute in the office of the Chancellor. In the beginning of the 20th century, more women joined the personnel. In 1913, Marija Paukule started to work in the Library of Riga Polytechnic Institute. During World War I, Riga Polytechnic Institute was evacuated to Moscow where it renewed the activities in 1915. This was the year when Olga Lebedeva started to work as an assistant. Female students were enrolled from 1st September 1917, but the Polytechnic Institute was closed down in August 1919, therefore none of the female students could finish their studies. Some of them obtained their diploma at other universities, one of them was the University of Latvia in Riga.Keywords: Female staff, students, docents, Riga Polytechnic Institute.Женщины в Рижском политехническом институте в начале ХХ векаВ 1862 году было основано Рижское политехническое училище, в которое поступить могли только мужчины. Долгие годы женщин не было и в преподавательском составе. В 1896 году училище было преобразовано в Рижский политехнический институт, и спустя два года в канцелярию института была принята Хелена Валдмане. Она стала первой женщиной, которая была принята на работу в это учебное заведение. Продолжала работать и в начале 20-го века, когда в канцелярию института были приняты еще и другие женщины. В библиотеке вуза первая женщина Мария Паукуле начала работать в 1913 году. В преподавательском составе первая женщина появилась лишь в 1915/16 учебном году, в годы эвакуации института в Москву. Это была ассистентка Ольга Лебедева. Первые студентки были приняты 1 сентября 1917 года, но так как Рижский политехнический институт в августе 1919 года был закрыт, то дипломы они не получили. Позже, часть первых студенток получили дипломы других высших учебных заведений, в том числе Латвийского университета.Ключевые слова: женщины-сотрудницы, студентки, преподавательницы, Рижский политехнический институт.