(untitled) (Inženierzinātņu un augstskolu vēsture, 2024)
Rīgas Politehnikumā (RP) tā pastāvēšanas pirmajās desmitgadēs strādāja daudz ārzemnieku, viņu vidū arī viens no starptautiski atpazīstamākajiem docētājiem un zinātniekiem ģeodēzists un hidrotehniķis Heinrihs Malhers (Heinrich Malcher; 1848–1927), kurš turpināja strādāt arī pēc augstskolas reorganizācijas par Rīgas Politehnisko institūtu (RPI; 1896). 20 gadu profesors bija RP / RPI Inženieru nodaļas vadītājs (1882–1902). Līdzās pedagoģiskajam darbam H. Malhers izprojektēja ūdensvadu Jelgavai (1881), vadīja Rīgas pilsētas pirmā triangulācijas tīkla izveidi, nodarbojās ar pilsētas notekūdeņu novadīšanas jautājumiem, darbojās Rīgas Tehniskajā biedrībā. Mūža nogalē viņš dzīvoja Čehijā, Kujavī ciematā, kur izveidoja pirmo ūdens sadales sistēmu un strādāja par celtniecības konsultantu un inspektoru.