(untitled) (Inženierzinātņu un augstskolu vēsture, 2023)
Pētījumā rodams plašs un vispusīgs dokumentos balstīts vidzemnieka inženiera Edgara Oto Pinkas (1895–1941) mūža izvērtējums. Tas saistīts ar kuģiem, dienestu Latvijā, Krievijā un Francijā, Parīzes Latviešu biedrību. Veicot pētījumu par E. O. Pinkas mācību un darba gaitām, autors inženiera dzīvi apzinājis no dzimšanas līdz mūža beigām, atspoguļojot viņa kā viena no labākajiem speciālistiem Latvijas jūras spēkos inženiera mehāniķa, kuģniecības inženiera, virsnieka un pedagoga gaitas. Nozīmīgs ir arī E. O. Pinkas ieguldījums Latvijas un latviešu mūzikas popularizēšanā Francijā 20. gadsimta 30. gadu sākumā. Interesi par mūziku mantojusi viņa meita, Rīgas Politehniskā institūta (RPI) absolvente (1964) Māra Pinka. Raksts tapis, izpētot Latvijas bibliotēku, arhīvu, muzeju krājumus un sazinoties ar E. O. Pinkas dzimtas turpinātājiem. Based on the documents, the study provides a wide and comprehensive evaluation of the life of an engineer and citizen from Vidzeme Edgars Otto Pinka (1895–1941). His life was related to ships, military service in Latvia, Russia, and France, and the Latvian Society of Paris. Researching E. O. Pinka’s studies and work, the author has studied the engineer’s life from birth to the end of his life, reflecting on his progress as one of the best specialists in the Latvian Navy in his capacity of an engineer mechanic, shipping engineer, officer, and pedagogue. The contribution of E. O. Pinka to raising awareness about Latvia and Latvian music in France in the early 1930s is also significant. His daughter, a graduate (1964) of Riga Polytechnic Institute (RPI) Māra Pinka, inherited his interest in music. The article was developed by studying the collections of Latvian libraries, archives, and museums and communicating with the successors of E. O. Pinka’s family.