(untitled) (Inženierzinātņu un augstskolu vēsture, 2023)
Pacelties spārnos, pārvarot Zemes pievilkšanās spēku, un lidot ir bijis sens cilvēku sapnis, kas īstenojās 20. gadsimta pirmajā desmitgadē, pateicoties dažu Eiropas un ASV konstruktoru projektiem un praktiskiem eksperimentiem. 1911. gada sākumā vairāku tūkstošu pilotu, tostarp lidmašīnu konstruktoru, darbība piesaistīja ne tikai plašu sabiedrības uzmanību, bet arī militāro iestāžu interesi. Rakstā analizēti nozīmīgi dati par 13 369 konstruktoriem un pilotiem no 51 pasaules valsts no 1900. līdz 1914. gadam – valsts piederība, militārais rangs, sertifikācijas datums un vieta, lidmašīnu ekspluatācijas vieta, iekšzemes un ārvalstu lidmašīnu tipi, bojā gājušo skaits utt. Šai grupai pievienoti helikopteru, ornitopteru, planieru un citu lidojošo aparātu konstruktori, apzinot 14 142 personu datus. Flight heavier-than air, despite speculations long back in history, made its breakthrough during the first decade of the 20th century, based on the designs and practical experiments of at first a handful of constructors in Europe and the United States. Already by early 1911, the activities of several thousand aviators, constructors of airplanes included, attracted not only wide public attention but also the interest of military establishments. The article analyzes significant data – nationality, profession, military rank, date and location of certification, location of airplane operations, domestic and foreign airplane types, and fatalities – for 13 369 constructors and aviators from 51 countries worldwide and active between 1900 and 1914. Added to this group are the constructors of helicopters, ornithopters, gliders and other f lying apparatus, resulting in a total of 14 142 individuals.