(untitled) (Inženierzinātņu un augstskolu vēsture, 2022)
Rakstā atspoguļoti autora pētījuma par venia legendi (tiesības lasīt lekcijas augstskolā) un privātdocenta statusu Latvijas Universitātē (LU) rezultāti. Jēdzienu «privātdocents» pasaulē lietoja jau 18. gadsimtā, un tas joprojām sastopams Vācijā, Austrijā un Šveicē. Latvijā tas tika ieviests 19. gadsimta 60. gados pirmajā augstskolā – Rīgas Politehnikumā. Apzīmējumu «privātdocents» un jēdzienu «venia legendi» Latvijā lietoja līdz Otrā pasaules kara beigām. Pētījumā autors ar piemēriem skaidrojis to lietošanu LU starpkaru laikā un Otrā pasaules kara laikā, balstoties arhīva dokumentu un bibliotēku krājumu izpētē. Tajā sniegts pārskats par augstskolas privātdocentiem un to darbību no 1919. līdz 1944. gadam. The article presents the results of the research on venia legendi (the right to deliver lectures at the university) and the status of private docent at the University of Latvia (UL) until 1944. The term «private docent» was used worldwide in the 18th century; it is still in use in Germany, Austria and Switzerland. In Latvia, it was introduced in the 1860s at the first higher education institution established in the current territory of Latvia – Riga Polytechnicum. The terms «private docent» and «venia legendi» were used in Latvia until the end of World War II. In the present study, the author explains how these terms were used at the UL during the interwar period and during World War II considering the empirical data obtained in the course of research of archival documents and library collections. The article provides an overview of the private docents working at the UL from 1919 to 1944 and their activities in this period.