(untitled) (Inženierzinātņu un augstskolu vēsture, 2021)
Rīgas Politehnikums (RP) / Rīgas Politehniskais institūts (RPI) 19. gadsimtā un 20. gadsimta sākumā bija vienīgā augstākās izglītības iestāde tagadējo Baltijas valstu teritorijā, kur bija iespējams iegūt augstāko tehnisko izglītību. Tajā studēja arī pazīstami igauņu arhitekti, inženieri un rūpnieki. Viņu vidū – pazīstamais igauņu arhitekts Karls Tarvass (Karl Tarvas; 1885–1975), kurš studēja RPI no 1906. līdz 1915. gadam. Viņa radošais mantojums būtiski ietekmēja un veidoja Tallinas un tās priekšpilsētu arhitektūru 1920.–1940. gadā. Starpkaru laikā Igaunijas Republikā K. Tarvass apzināti izvēlējās uzlabot mazāk turīgo iedzīvotāju dzīves apstākļus, projektējot tipveida koka ēkas, ko mūsdienās pazīstam ar nosaukumu Tallinas māja (igauņu val. – Tallina maja). Pētījuma rezultātā sniegts ieskats K. Tarvasa studiju gados un izvērtēta viņa profesionālā darbība. K. Tarvass bija viens no Rīgas Igauņu studentu biedrības (igauņu val. – Riia Eesti Üliõpilaste Selts ( REÜS); dib. 1909) dibinātājiem, kas apvienoja RPI igauņu studentus, kuri 1921. gadā piedalījās Igaunijas Arhitektu asociācijas izveidē (igauņu val. – Eesti Arhitektide Ühing). Arī viņa trīs dēli Pauls, Pēteris un Pertels izvēlējās arhitekta profesiju, pazīstamākais no dēliem ir Pēteris Tarvass (Peeter Tarvas; 1916–1987).Riga Polytechnicum (RP) / Riga Polytechnic Institute (RPI) was the only higher education institution in the territory of the present Baltic States where it was possible to obtain higher technical education in the 19th century and early 20th century. Well-known Estonian architects, engineers and industrialists also studied there. Karl Tarvas (1885–1975), a famous Estonian architect, studied at RPI from 1906 to 1915. His creative heritage significantly influenced and shaped the architecture of Tallinn and its suburbs in the 1920s and 1940s. During the Interwar period in the Republic of Estonia, K. Tarvas deliberately chose to i mprove the living conditions of the less affluent population by designing standard wooden buildings, which we now know as the Tallinn House (Estonian: Tallinna maja). This research provides an insight into the study years of K. Tarvas and critically evaluates his professional activity. K. Tarvas w as one of the founders of Riga Estonian Students’ Society (Estonian: Riia Eesti Üliõpilaste Selts; REÜS) established in 1909, which united Estonian students at RPI. He also was among the creators of the Estonian Association of Architects (Estonian: Eesti Arhitektide Ühing) in 1921. His three sons Paul, Peeter and Pärtel also chose the profession of an architect, Peeter Tarvas (1916–1987) was the most prominent of the three.