(untitled) (Inženierzinātņu un augstskolu vēsture, 2021)
Pētījumā atklāta pedagoga, tautsaimnieka un žurnālista Jāņa Stiprā 1870–1946) mērķtiecība, lai iegūtu izglītību, un viņa daudzpusīgā pedagoģiskā darbība Tomskā (Krievijā), Tukumā, Valkā un Rīgā, ieguldījums žurnālistikā, folklorā, sabiedriskajā darbā. J. Stiprais ar Rīgas Politehniskajā institūtā (RPI) iegūtajām zināšanām ekonomikā dalījās ar studentiem Latvijas Universitātē (LU), Latvijas Tautas universitātē un Viļa Olava komerckolā, 20. gadsimta pirmajā pusē bija mācību iestāžu direktors Tukumā, Valkā un Rīgā, darbojās latviešu studentu korporācijā «Selonija», bija viens no 1944. gada 17. marta Latvijas Centrālās Padomes Memoranda parakstītājiem. J. Stiprā nopelni Latvijas labā novērtēti ar Latvijas Republikas augstāko apbalvojumu – Triju Zvaigžņu ordeni. The research discusses continuous effort of a pedagogue, economist and journalist Jānis Stiprais (1870–1946) in his pursuit to obtain education and his versatile pedagogical activities in Tomsk (Russia), Tukums, Valka and Riga, as well as the contribution he made in such areas as journalism, folklore and social work. J. Stiprais shared his knowledge of economics gained at Riga Polytechnic Institute (RPI) with the students at the University of Latvia (UL), Latvia People’s University and Vilis Olavs Commercial School; in the first half of the 20th century he was the principal of educational institutions in Tukums, Valka and Riga, he also was one of the signatories of the Memorandum of the Central Council of Latvia on 17 March 1944. In the recognition of J. Stiprais merit for Latvia, he was honoured with the highest award of the Republic of Latvia – the Order of the Three Stars.