(untitled) (Inženierzinātņu un augstskolu vēsture, 2020)
Rīgas Politehnikuma (RP) absolvents (1878) Frīdrihs Augusts Nauks (Friedrich August Nauck; 1855–1913) bija RP pirmā direktora Ernsta Nauka (Ernst Nauck; 1819–1875) dēls, inženieris, sabiedriskā transporta un dažādu ieejas kontrolbiļešu drukas aizsācējs Rīgā. Pētījuma mērķis ir atspoguļot F. A. Nauka tipogrāfijas darbību un kontrolbiļešu drukas pirmsākumus, kā pierādījumu apzinot kontrolbiļetes, kas dažādos arhīvos un muzeju krājumos ir saglabājušās līdz mūsdienām. F. A. Nauka 1888. gadā Rīgā izveidotā tipogrāfija darbojās līdz 1939. gadam. Tipogrāfijas sekmīgai darbībai inženieris izgudroja dažādas ierīces. F. A. Nauks aktīvi darbojās Rīgas Tehniskajā un Rīgas Amatu biedrībā, lasot referātus par dažādiem tematiem, kā arī bija viens no Rīgas zirgu dzelzceļa sabiedrības direktoriem (1885–1889). Pētījumā nozīmīga vieta atvēlēta F. A. Nauka ģimenei un tās pēctečiem līdz mūsdienām.A graduate of Riga Polytechnicum (RP) (1878), Friedrich August Nauck (1855–1913) was a son of the first director of RP, Ernst Nauck (1819– 1875), an engineer, the initiator of public transport and various entrance control-ticket printing in Riga. The aim of the research is to reflect the activities of F. A. Nauck’s Printing House and the beginnings of control-ticket printing, identifying control-tickets that have survived to the present day in various archives and museum collections. The Printing House established by F. A. Nauck in 1888, in Riga, operated until 1939. The engineer invented various devices for a successful operation of the Printing House. F. A. Nauck was an active member of Riga Technical and Riga Craft Society, he presented reports on various topics and was one of the directors of the Riga Horse Railway Society (1885–1889). In the research, great attention is payed to the family of F. A. Nauck and its descendants to the present day.